Welk koelsysteem heb jij nodig?

We nemen je mee in de verschillende koelsystemen: Statisch, geventileerd en geforceerd

Dit is ons advies nummer 1. Bepaal welk koelsysteem het beste bij je past.

 

In deze blog gaan we dieper in op de kenmerken en voordelen van statische, geventileerde en geforceerde koelsystemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw specifieke behoeften.

1. Statische koeling: Natuurlijke circulatie
Statische koelsystemen werken zonder actieve luchtcirculatie. In plaats daarvan vertrouwen ze op natuurlijke convectie, waarbij koude lucht van bovenaf naar beneden zakt. Hierdoor kunnen temperatuurverschillen ontstaan binnen de koelkast of vriezer, met warmere zones bovenin en koudere zones onderin. Deze systemen zijn ideaal voor situaties waar de deur van de koelkast slechts af en toe wordt geopend zoals bij jouw voorraad koelingen. Een bijkomend voordeel is, deze koelingen zijn goedkoper dan de geventileerde of geforceerde koelingen.

2. Geventileerde Koeling: Luchtverdeler
Geventileerde koelsystemen zijn uitgerust met een ventilator die zorgt voor een gelijkmatige luchtcirculatie binnen de koelkast of vriezer. Dit resulteert in een uniforme temperatuur in de hele ruimte, waardoor het ideaal is voor het bewaren van een breed scala aan voedingsmiddelen. Bovendien zorgt de ventilator ervoor dat de temperatuur snel herstelt na het openen van de deur, waardoor voedsel langer vers blijft. Voor een redelijk gebruik door de dag heen, zoals bijv. bij verkoop van gekoelde producten in een horeca gelegenheid. De prijzen zullen iets hoger liggen dan statische uitvoeringen van hetzelfde merk.

3. Geforceerde Koeling: Maximale kracht en stabiliteit

Geforceerde koelsystemen zijn de krachtpatsers onder de koelsystemen. Ze blazen met veel power koude lucht rechtstreeks in de koelkast of vriezer vanaf de verdamper, waardoor ze snel op de juiste temperatuur komen en blijven, ook bij intensief gebruik. Deze systemen zijn ideaal voor commerciële toepassingen en omgevingen met hoge temperaturen. Denk aan een warme keuken waar voedsel wordt bereidt waarbij de koeling vaak open en dicht gaat. Of bij evenementen waarbij veel ijs en drank wordt verkocht waarbij de deur wel elke 2 minuten open en dicht gaat. Deze prijzen liggen hoger dan de vorige 2 koelsystemen (bij vergelijking met het zelfde fabrikaat).

Het Kiezen van het Juiste koelsysteem

Bij het kiezen van het juiste koelsysteem is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en gebruiksdoeleinden.
Als je een koelkast nodig hebt voor opslag van koel- en vriesproducten waarbij de deur niet vaak wordt geopend, kan een statisch koelsysteem voldoende zijn. Voor commerciële toepassingen of omgevingen met fluctuerende temperaturen is een geventileerd of geforceerd koelsysteem veel meer geschikt.

Bij Dokter Koel bieden we een breed scala aan koeloplossingen voor professioneel gebruik. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en vind het perfecte koelsysteem voor jouw behoeften!

Statische koeling Geventileerde koeling                          Geforceerde koeling
Statische koeling.                 Geventileerde koeling                  Geforceerde koeling